Houten vloer met vloerverwarming
Wist je dat je al onze houten vloeren kunt combineren met vloerverwarming? Zo haal je letterlijk en figuurlijk de warme uitstraling van hout in je huis!
Welke houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?
De vloeren van VGvloeren zijn gemaakt van duurzaam eiken. Deze houtsoort is uitstekend geschikt voor vloerverwarming. Al onze houten vloeren hebben bovendien een lage RC waarde (Resistance Construction). Hoe lager de waarde, hoe sneller de warmte wordt overgedragen. Dit betekent dat onze vloeren snel warm worden en ook langer warm blijven. Erg efficiënt dus!
Wat is het voordeel van een houten vloer met vloerverwarming?
Als je kiest voor een houten vloer met vloerverwarming, maak je een duurzame keuze. Doordat er een lagere watertemperatuur nodig is dan bij traditionele radiatoren heb je minder energie nodig om je woning te verwarmen. Dit scheelt dus in stookkosten! Bovendien zorgt het voor een aangename en comfortabele leefomgeving.
Welke legpatronen zijn geschikt voor vloerverwarming?
Bij VGvloeren heb je de keuze uit een planken vloer, een visgraat vloer en een Hongaarse punt vloer. Al deze stijlvolle houten vloeren kun je combineren met vloerverwarming!
Ga je voor een lichte houten vloer of liever een donkere houttint? Kies uit meer dan 40 houtkleuren en selecteer jouw favoriet!
Hoe zit het met de werking van hout?
Het hout wordt op een speciale manier gedroogd voordat het wordt toegepast op vloerverwarming. Vervolgens worden de planken op watervast plaatmateriaal verlijmd. Dit materiaal is opgebouwd uit kruislings verlijmde delen. Op deze manier kan het hout nog werken, maar is dit minimaal zichtbaar. Zo zal je houten vloer dus, ondanks de vloerverwarming, strak blijven liggen.
Stookprotocol
Als je kiest voor een houten vloer met vloerverwarming moet je één keer een stookprotocol volgen. Dit protocol helpt je om grote temperatuurwisselingen te voorkomen en het brengt de ondervloer in optimale conditie voor het leggen van je vloer.
VGvloeren voert altijd een voorinspectie uit en controleert dan onder andere het vochtpercentage van de ondervloer. Zo kun jij zorgeloos genieten van je houten vloer met vloerwarming!
Voorbereiding
Het stookprotocol kost ongeveer 14 dagen.
Stap 1
Verwarm de ondervloer met een watertemperatuur van 20 °C. Vervolgens verhoog je per 24 uur deze watertemperatuur met 5 °C per uur. Let op: de temperatuur mag niet hoger worden dan 45 °C.
Stap 2
De maximale temperatuur houd je minimaal 24 uur per centimeter ondervloer aan. Dus bij een werkvloer van 4 centimeter dik, gedurende 4 dagen.
Stap 3
Bouw de temperatuur hierna op gelijke wijze af.
Tijdens en na het leggen van de vloer
Tijdens het leggen
De werkvloer moet ongeveer 15-18 °C zijn. Dit komt overeen met een watertemperatuur van zo’n 20 °C.
Na het leggen
Houd deze temperatuur minimaal 5 dagen na het leggen en afwerken van de vloer aan. Voer vervolgens de temperatuur langzaam op. Reken hiervoor 2 °C per dag, tot een maximum van 45 °C.
Elk stookseizoen
Het geleidelijk opvoeren en afbouwen van de watertemperatuur is ook aan het begin en aan het eind van elk stookseizoen nodig.
Advies nodig?
Heb je vragen over het combineren van een houten vloer met vloerverwarming? De experts van VGvloeren staan je graag te woord. Maak een afspraak en kom langs in onze showroom, bel voor advies of stuur een e-mail.